het mobiele bibliotheeklab

Fab the Library!

Fab the Library!

Met Fab The Library! worden bibliotheken geadviseerd om een makersplaats in de bibliotheek op te nemen of op een andere wijze te kunnen integreren. Deelnemers aan het programma van zijn bibliotheekmederwerkers, van management tot front-office. Op basis van drie modules ontwikkelen zij kennis en vaardigheden (inhoudelijk en technisch) voor de integratie van maakprincipes- en faciliteiten in de context van de bibliotheek.

Bibliotheken die al deelnamen aan Fab the Library! of op een andere wijze advies van Bibliotheekservice Fryslân kregen:

  • Zeeuwse Bibliotheek
  • CODA Apeldoorn
  • Cultuurfabriek Veenendaal
  • Bibliotheek Rivierenland
  • Bibliotheken Mar en Fean
  • Bibliotheek Smallingerland
  • Bibliotheken Midden-Fryslân
  • Bibliotheek Steenwijk/Kop van Overijssel
  • Bibliotheek Den Haag
  • Bibliotheek Zuid-Kennemerland
  • Biblionet Groningen
  • Biblionet Drenthe
  • Bibliotheek Hoogezand
  • Bibliotheken Noord-Fryslân
  • VVBAD (Vlaanderen)

Module 1, Introductie: FabLab ‘How to Make Almost Anything’
Kennismaken, presentaties en demo’s

In deze module maken deelnemers kennis met het concept van FabLabs en makerspaces, digitale fabricage en open design-principes. Aan de hand van een aantal presentaties en interactieve demosessies leren de deelnemers over de FabLabgeschiedenis, het concept en de onderliggende kernwaarden.

In deze module wordt specifiek aandacht besteed aan de manier waarop makersplaatsen in bibliotheken een plek kunnen krijgen. De belangrijkste vraag waar deze module antwoorden op formuleert is: Wat is de betekenis en meerwaarde van makersplaatsen in relatie tot de bibliotheek en de bredere culturele erfgoedsector?

Na deze workshop zijn deelnemers in staat om nieuwe maakprincipes te verbinden aan de werkpraktijk van de bibliotheek en collega’s te enthousiasmeren en mee te krijgen in het werken met de principes van FabLab. Daarnaast kunnen deelnemers bestaande FabLabprojecten vertalen naar de eigen werkpraktijk.

Maximum aantal deelnemers: 12
Tarief: € 1.749,00, exclusief BTW en reiskosten

 

Module 2, Praktijk: The Machines – 101 course digital fabrication
Leren werken met de machines 3D printer, vinylsnijder/plotter, lasercutter

In deze module leren de deelnemers werken met de verschillende machines in het FabLab. De standaardset machines in een FabLab bestaat uit een lasersnijder, een 3D-printer, een vinylsnijder, een borduurmachine en een freesmachine. Omdat het een gestandaardiseerde set van machines betreft kunnen ontwerpen uit de gehele, internationale FabLabcommunity uitgewisseld worden en in elk FabLab met elke machine worden gefabriceerd tot fysieke prototypes.

In deze module beperken we ons tot de 3D-printer, de vinylsnijder en de lasercutter. Deelnemers krijgen eerst uitleg over de machines en de componenten waaruit de machines zijn opgebouwd. Daarna wordt uitgelegd welke software de machines aanstuurt. Op basis van een aantal oefeningen leren deelnemers met de software en machines werken. Ze zullen aan het einde van de module in staat zijn om zelfstandig te kunnen werken in een FabLab en bezoekers en klanten in een FabLab kunnen begeleiden in het gebruik van de faciliteiten. En deelnemers kunnen na het volgen van deze module in elk FabLab over de hele wereld (bijna) alles maken!

Maximum aantal deelnemers: 12
Tarief: € 2.150,00, exclusief BTW en reiskosten

 

Module 3, Strategie: FabLabimplementatie

In de derde module van deze leergang leren deelnemers over de organisatorische, zakelijke en strategische infrastructuur en voorzieningen die nodig zijn om een FabLab op te zetten, in te richten en te exploiteren.

Deelnemers leren over verschillende businessmodellen van FabLabs en ontwerpen voor hun eigen situatie een solide financierings/verdienmodel. In de module wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden en technieken zoals ‘Empathy Mapping’ en het ‘Business Model Canvas’. In dit model wordt onderscheid gemaakt tussen negen verschillende bouwstenen die tezamen het business model beschrijven.

Na afloop van deze module hebben de deelnemers een overzicht van alle randvoorwaarden en infrastructurele voorzieningen die nodig zijn voor het realiseren van een FabLab-faciliteit in de bibliotheek. Daarnaast maken de deelnemers kennis met elkaar en vormen zij na afloop een netwerk van waaruit gemeenschappelijke ondersteuning, kennisuitwisseling en bijvoorbeeld gebundelde inkoop van materialen en machines kan plaatsvinden.

Maximum aantal deelnemers: 12
Tarief: € 1.975,00, exclusief BTW en reiskosten

 

De ontwikkeling van Fab the Library! kon worden gerealiseerd dankzij een financiĂŤle bijdrage van het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. Fab the Library! is ontwikkeld in samenwerking met De Heer Projecten.

 

Interesse? Vragen? Neem dan contact met ons op.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. Met FryskLab bij Kenniscirkel Mediawijsheid Probiblio | Rafelranden - […] vertaalslag naar hun eigen (werk)omgeving maken. Dat we ze daarbij straks kunnen ondersteunen met Fab the Library! maakt dat…
 2. Met FryskLab bij Bibliotheek Radboud Universiteit Nijmegen | Rafelranden - […] Of zoals Pieter zei: “Ik hoop dat dit bezoek niet bij een eenmalig iets blijft“. Met Fab the Library!…
 3. Terugkijken op enervĂŠrend weekje FryskLab | Rafelranden - […] wilden we niet laten schieten. Daarnaast presenteerden we ons aanbod, in het bijzonder Fab the Library!, binnen de spiksplinternieuwe…
 4. FabLab en Bibliotheek in MAKE: Magazine | Rafelranden - […] ScandinaviĂŤ). Wel bijzonder is de snelle aanwas van bibliotheeklabs in Nederland, iets wat we met Fab the Library! natuurlijk…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.