het mobiele bibliotheekFabLab

FryskLab Elements

FryskLab Elements

Er is een specifiek onderwijsprogramma voor de bovenbouw van het basisonderwijs en onderbouw van het voortgezet onderwijs ontwikkeld. De titel van dit programma is Frysklab Elements en richt zich op de combinatie van digitale fabricage en de inhoudelijke thema’s Watertechnologie en Duurzame Energie. Op basis van de vier elementen (water, aarde, lucht, vuur) ontwikkelen kinderen en jongeren kennis ten aanzien van watertechnologie en duurzame energie en maken tegelijkertijd kennis met het Fablab, de basisprincipes van digitale fabricage en open design.

Het onderwijsprogramma bestaat uit vier modules (gebaseerd op de vier elementen) waarin leerlingen aan de hand van concrete opdrachten een ontwerp maken, een prototype ontwikkelen en verslag doen van de resultaten.

Elke module wordt ondersteund met lesformats en begeleidend materiaal. Per module worden twee lessen ontwikkeld. Hieronder staan de verschillende onderdelen van een module beschreven:

1. Lessen

Lesbrieven

De lesbrieven zijn bedoeld als gereedschapskist voor de docent. De lesbrieven dienen ter inspiratie en illustratie van werkvormen om de lessen mee te vullen. Anderzijds bestaan de lesbrieven uit praktische handleidingen voor het werken met Fablab machines en voorbeeldopdrachten die docenten in de lessen kunnen verwerken.

Docenten hebben de vrijheid om die elementen eruit te pakken die passen bij hun manier van lesgeven of die zij voor hun leerlingen geschikt achten. De lesbrieven zijn dus geen gedwongen formats; docenten bepalen zelf hoe ze de les inrichten.

Werkbladen

De werkbladen zijn bedoeld voor leerlingen om zelfstandig (individueel of in groepjes) aan de slag te gaan. De papieren werkbladen worden ondersteund met digitaal videomateriaal. De opdrachten worden ingeleid met een videoboodschap van een expert. In deze boodschap wordt een techniek of ambacht uitgelegd en de opdracht toegelicht. Leerlingen kunnen vervolgens met deze kennis en de faciliteiten van Frysklab zelfstandig aan de slag.

Aanbod Lessen

Lessen (twee geschakelde lesuren): zonder bus: €196,-, met bus: €358,-

a) Windenergie

b) Slim energiegebruik

c) Guerilla gardening

d) Schoon water

 

2. Workshops

Per module is een ondersteunend workshopformat ontwikkeld. In totaal zijn er vier workshops ontwikkeld die Frysklab inzet voor verschillende doelgroepen (leerlingen, docenten, ict coördinatoren, ouders, etc.). De workshopformats bestaan uit een beschrijving van de workshop, presentatiemateriaal, een werkblad, communicatiemateriaal en een contactlijst met workshopbegeleiders.

Instructable kits

De lessen en workshops maken gebruik van bouwpakketten, de instructable kits. Dit zijn gestandaardiseerde materialensets die nodig zijn voor het uitvoeren van opdrachten. In deze sets zitten bijvoorbeeld elektronische componenten (led’s, elektromotor, printplaat, etc.) of voorgefabriceerde onderdelen van hout of kunststof. Er zal een basisvoorraad instructable kits worden geleverd. Daarnaast is een basiswebshopfunctionaliteit ontwikkeld waar scholen hun eigen instructable kits kunnen bijbestellen.

Alle materialen zullen worden opmaakt in een aantrekkelijk ontwerp. De kosten voor het ontwerpen van de onderwijsmaterialen zijn geen onderdeel van deze oferte.

Aanbod workshops

Workshop (drie lesuren, altijd mét bus): € 489,-

a) DIY Waterkanon

b) Windmonster

c) DIY thermo-elektrische lamp

d) 3D printen met klei

 

3. Challenges

Naast het reguliere onderwijsprogramma is een format ontwikkeld voor challenges. Met dit format kunnen scholen op basis van echte vraagstukken van bedrijven en instellingen deelnemen aan een open product design challenge. De challenges bestaan uit een introductie van het vraagstuk door het deelnemende bedrijf, uitleg over Fablab, open product design en digitale fabricage, een hands-on gedeelte waarin deelnemers op basis van productconcepten werken aan de ontwikkeling van prototypes en een afsluting met korte presentaties van de prototypes aan de hand van de ontwikkelde businessmodellen.

Aanbod challenges

Open product design challenge (minimaal vier lesuren, altijd mét bus): prijs na overleg vast te stellen, want afhankelijk van groepsgrootte.

Ook zeer geschikt voor voortgezet onderwijs, MBO, VMBO en HBO. Leerlingen gaan aan de slag met een vraag van een bedrijf en ontdekken via een reeks korte workshops de principes van digitale fabricage (FabLab), design by tinkering, het ontwikkelen van een business case en het ontwerpen van een prototype. Het resultaat wordt gepitcht aan de opdrachtgever.

FrielandCol_28

Open design challenge ROC Friesland College, Leeuwarden

 

Bent u geïnteresseerd in ons aanbod? Neem dan contact met ons op!

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Terugkijken op enervérend weekje FryskLab | Rafelranden - […] gebeurd met FryskLab. Ten eerste was er de mijlpaal van de pilot van het challenge-onderdeel van FryskLab Elements, ons…

Geef een reactie