het mobiele bibliotheeklab

Nieuws

Subsidie voor onderzoek naar leermethodes die handen nieuwsgierig maken

Posted by on 10:23 in Nieuws | 0 comments

Subsidie voor onderzoek naar leermethodes die handen nieuwsgierig maken

Binnen het programma Smart Culture – Kunst en Cultuur heeft NWO een subsidie toegekend aan het onderzoeksproject Curious Hands: Moving Making to the Core of Education. Dit project onderzoekt hoe we leren door te maken en ontwikkelt lesmethodes voor beter maakonderwijs. Deze subsidie maakt het financieren van twee promotieonderzoeken mogelijk onder begeleiding van de aanvragers: Prof. dr. Ann-Sophie Lehmann (RuG) en Prof. dr. Evert Bisschop Boele (Hanzehogeschool). De Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen werken tijdens het onderzoek samen met Openbaar Onderwijs Groningen en FryskLab.

Slimme handen
We denken niet alleen met ons hoofd, maar ook met onze handen. Iets maken stimuleert kennis- en persoonlijkheidsontwikkeling, sociale interactie en duurzaam denken. De uitdaging is dat in het huidige Nederlandse onderwijs het belang van materialiteit en belichaming wel wordt onderschreven maar dat het moeilijk blijkt dit goed in het onderwijs te integreren. Kortom: hoe leer je eigenlijk door te maken? En hoe onderwijzen we deze waardevolle competentie aan toekomstige generaties? Curious Hands onderzoekt dat in de praktijk en ontwikkelt leermethodes die handen nieuwsgierig maken.

Maakonderwijs ontwikkelen
Om het maken en de voordelen ervan naar de kern van het onderwijs te brengen, hebben we een gedetailleerd begrip nodig van hoe het maken wordt geleerd. In Curious Hands wordt dat begrip bereikt door op twee plekken onderzoek te doen: (a) in de werkplaatsen van Academie Minerva, waarin studenten leren maken met verschillende materialen en technologieën (hout, metaal, digitaal enz.), en (b) de educatieve laboratoria (E-Labs) van vier middelbare scholen van Openbaar Onderwijs Groningen, waarin technologie, kunst en ambacht samenhangend worden onderwezen. Het project Curious Hands heeft een tweeledig doel: basiskennis vergaren over hoe leren maken precies werkt, en het ontwikkelen van verschillende pedagogische formaten voor een betere integratie van het maken in het voortgezet en hoger onderwijs.

Promotieonderzoek: RuG en Hanzehogeschool
Met deze subsidie worden twee promotieonderzoeken gefinancierd. Aan de RuG zal promovenda Vanessa van ’t Hoogt in kaart brengen hoe kunststudenten leren in de werkplaatsen van Academie Minerva, waar de omgang met materiaal centraal staat. Imka Buurke is als promovenda en hogeschooldocent verbonden aan de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving van Academie Minerva en de onderzoeksgroep Kunsteducatie van de Hanzehogeschool. Zij onderzoekt het vormgeven van E-labs in scholen voor voortgezet onderwijs van Openbaar Onderwijs Groningen, en hoe belichaming en materialiteit een rol kunnen spelen tijdens het leren door leerlingen. Als extern expertpartner fungeert FryskLab, de mobiele werkplaats van Fers en de Friese openbare bibliotheken.

Werken aan de doorontwikkeling van Impact door Connectie

Posted by on 08:43 in Nieuws | 0 comments

Werken aan de doorontwikkeling van Impact door Connectie

Ton Zijlstra deed verslag van de vier dagen die we met hem en het Frysklab-team besteedden aan de doorontwikkeling van ons project Impact door Connectie (oorspronkelijk een pilot voor de Koninklijke Bibliotheek). De resultaten ervan zijn te vinden op Innovatiebieb.

De Friese bibliotheken spelen graag een grotere rol bij het uitvoeren van het project, wat voor ons reden was voor een aantal zaken:

  1. De basiswaarden van het project, gebaseerd op het Networked Agency-model van Ton, weer voorop stellen en voor iedereen helder krijgen;
  2. De gezette stappen documenteren en de nog te zetten stappen beschrijven;
  3. Projectbeschrijvingen voor verschillende stakeholders opstellen (uiteenlopend van bibliotheekdirecteuren tot projectbegeleiders);
  4. De link met het (landelijk) bibliotheekinnovatiebeleid beschrijven.

Er is nog veel werk aan de winkel, omdat het project zowel inhoudelijk als praktisch veel lagen kent. Daarvoor nemen we de maand december, om in januari met de stakeholders in gesprek te gaan.

Het biedt tevens een mooi inkijkje in de keuken van het Kennis- en Innovatiecentrum bij BSF Fryslân en de manier waarop wij met projecten omgaan en sterke inhoudelijke partners betrekken.

Ton’s blogs:

Detailing Networked Agency / Impact Through Connection

Detailing Networked Agency / Impact Through Connection Pt2

Generation Code 2018: wij tonen The Glass Room Experience en de Data Detox Kit

Posted by on 09:18 in Nieuws | 0 comments

Generation Code 2018: wij tonen The Glass Room Experience en de Data Detox Kit

Ook dit jaar zijn we weer van de partij tijdens Generation Code. Tijdens dit jaarlijkse evenement, door Public Libraries 2020 georganiseerd in het Europees Parlement, wordt aan Europarlementariërs getoond wat openbare bibliotheken kunnen betekenen op het terrein van digitale geletterdheid.

Dit jaar gaat onze aandacht uit naar privacy. Hiervoor werken we samen met Tactical Technology uit Berlijn. We tonen hun tentoonstelling The Glass Room Experience. Aanvullend daarop brengen we onze eigen versie van de Data Detox Kit mee, een achtdaagse kuur om je digitale persoonlijkheid een flinke opfrisbeurt te geven.

Binnen het Fries Bibliotheken Netwerk gaan we hiermee dit najaar aan de slag, ook weer in combinatie met de tentoonstelling. In ieder geval in dbieb Leeuwarden, tijdens het evenement Digi Bites (20 oktober a.s.), maar waarschijnlijk ook in de opnieuw te openen bibliotheek in Sneek, zal The Glass Room te bezoeken zijn.

Het programma van Generation Code is hier als PDF te downloaden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lees hier de onderzoekspapers die tijdens FabLearn 2018 gepresenteerd gaan worden

Posted by on 12:01 in Nieuws | 0 comments

Lees hier de onderzoekspapers die tijdens FabLearn 2018 gepresenteerd gaan worden

Tijdens FabLearn, vrijdag 28 september a.s. in Eindhoven, zal een aantal papers gepresenteerd worden die de stand van zaken op het gebied van maakonderwijs in Nederland illustreren. Deze papers zijn ook verzameld in een publicatie. Hieronder de download ervan, evenals de inleiding, geschreven door Peter Troxler en Remke Klapwijk:

Proceedings of FabLearn Netherlands 2018
Maker Education in The Netherlands – state of play and lessons for the future (PDF)

“FabLearn invited submissions of research papers to the first FabLearn conference in the Netherlands. In this publication the accepted papers are collected.

We are proud to organize the first FabLearn conference in the Netherlands where many maker education initiatives are shared in masterclasses and on a fair. As early as 2007, the first maker initiatives started in the Netherlands and making keeps gaining momentum in education. As new parties are embracing maker education – its teaching principles as well as the innovative making technologies – it is a good moment to make up a balance of what has been achieved so far and to discuss where maker education could go. The research papers enable us to systematically reflect on the Dutch makers education experiences.

The six papers brought together at the FabLearn Netherlands 2018 conference give a broad picture of maker education in the Netherlands. Some are written by insiders of the maker movement and others are written from the perspective of design and technology education. In this tradition, making and prototyping is seen as a crucial element and vital to the learning of young people. For a complete picture, contributions from arts education are necessary as well, however, research in this area is still scarce. The papers describe various maker initiatives in primary, secondary and higher education and in libraries, however, many of them describe initiatives in primary education. Each paper has its own focus, and together they show what has been achieved in maker education in the Netherlands, and they highlight issues and new approaches that will forward learning through making in an even better way than before.”

Mocht je na het lezen van deze introductie graag FabLearn willen bezoeken, dan kan dat natuurlijk. Tickets koop je hier: https://makereducation.nl/fablearn.

Workshop #maakchallenge met leerkrachten OBS Op ‘e Trije

Posted by on 12:41 in Nieuws | 0 comments

Workshop #maakchallenge met leerkrachten OBS Op ‘e Trije

In aanloop naar Fablearn en de Maker Faire worden door het hele land zogenaamde Maakchallenges georganiseerd. Hierbij gaan deelnemers aan de slag met het maken van kettingreacties, gebruikmakend van de Klooikoffers van Astrid Poot.

De koppeling met Fablearn en de Maker Faire wordt gemaakt door een vouchersysteem, uitgevoerd door Stichting FabLab Benelux. Hierdoor kan een school een lokaal FabLab inhuren en wordt er een tegemoetkoming in de kosten gedaan. OBS Op ‘e Trije uit Ferwert vroeg zo’n voucher aan en werd daarbij aan ons gekoppeld.

Op 18 september leidde dat tot een workshop, waarbij onze docenten Marieke Opgelder en Romy Kuldip Singh met een leerkrachtenteam aan de slag gingen. En dat ging goed, getuige een mail die we later die dag ontvangen van directeur Nico Woudwijk:

“Vanochtend hebben we een fijne en waardevolle workshop gevolgd van Romy en Marieke. Zeer praktisch en inspirerend om mee te nemen naar de klassen.”

Van de workshop werd een mooie vlog gemaakt:

Artikel Impact door Connectie: “Jezelf overtreffen door samen te werken”

Posted by on 12:57 in Nieuws | 0 comments

Artikel Impact door Connectie: “Jezelf overtreffen door samen te werken”

De Reis is een programma rondom community art en vindt plaats in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018. In het najaar van 2017 werden wij door projectleider Sikko Cleveringa gevraagd of we hieraan een bijdrage konden leveren, in het bijzonder binnen een project in het Noordfriese dorp Ferwert.

Omdat het project, dat plaatsvond op de lokale VO-school het Dockinga College, volgens ons gebaat kon zijn met de werkmethode die we samen met Ton Zijlstra/Maker Households ontwikkelden voor ons Koninklijke Bibliotheekproject Impact door Connectie waren het snel met elkaar eens: we gaan aan de slag!

Ook interessant was dat we gebruik konden maken van twee geldstromen: middelen vanuit De Reis en financiering vanuit de Koninklijke Bibliotheek (een bijdrage vanuit de Innovatieraad). Dat maakte dat we langere tijd op de school actief konden zijn. De resultaten van het project werden gedocumenteerd door de leerlingen zelf, maar ook op de website van De Reis verscheen een mooi artikel.

En nu ook een stuk in een magazine dat door De Reis is uitgegeven. Het volledige magazine vind je hier (PDF). Hieronder daaruit het artikel over Impact door Connectie.

FryskLabdocent Romy Kuldip Singh draagt bij aan rapport Schweizerische Akademie der Technischen Wissenschaften over 3D-printen in het onderwijs

Posted by on 12:28 in Nieuws | 0 comments

FryskLabdocent Romy Kuldip Singh draagt bij aan rapport Schweizerische Akademie der Technischen Wissenschaften over 3D-printen in het onderwijs

Waar de FryskLab Maker Tour (2015 alweer) toe kan leiden..

Eén van de locaties die we destijds aandeden was FabLab Zürich, waar we Judith Mathez leerden kennen. Zij benaderde ons in april 2017 met het verzoek deel te nemen aan een workshop rondom 3D-printen in het onderwijs. Locatie was de University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland FHNW in Brugg-Windisch. De bijeenkomst werd mogelijk gemaakt door de Schweizerische Akademie der Technischen Wissenschaften (SATW).

Judith schreef ons:

“We’ve met some time ago in Fablab Zurich during your FryskLab tour through Europe. With the support of the Swiss Academy of Engineering Sciences SATW we have the chance to realize a project to explore the potential of 3D-Printing in schools.

We would like to invite you to a two-day expert workshop:

Experts from different European countries who have experience with 3D-Printing in the education sector come together. In addition to networking and exchange, the focus is also to identify benefits and challenges of 3D-Printing for schools and teaching. The proceedings of the workshops will be published in a brochure, which will be a part of the SATW INFO series.”

Vanzelfsprekend gingen we in op de uitnodiging en nam FryskLab-docent Romy Kuldip Singh namens ons deel aan een tweedaagse workshop.

Samen met deelnemers uit Zwitserland en Duitsland werden praktijkervaringen gedeeld en adviezen gegeven. Het resultaat daarvan is samengebracht in een rapport, getiteld 3D-Drucken im Bildungsbereich – Anforderungen und Beispiele (PDF).

 

Impact door Connectie bij de Wumkesskoalle, Joure

Posted by on 13:46 in Nieuws | 0 comments

Impact door Connectie bij de Wumkesskoalle, Joure

De afgelopen weken hebben we bij de Wumkesskoalle in Joure het project Impact door Connectie uitgevoerd. Leerlingen uit groep acht gingen in zes sessies aan de slag binnen het thema Verkeer en Vervoer.

Uitgangspunt van Impact door Connectie is dat leerlingen in groepsverband oplossingen vinden voor zelfgedefinieerde uitdagingen en hiervan ook een werkend prototype maken. In dit prototype speelt technologie in veel gevallen een rol. In het geval van de Wumkesskoalle werden vijf projecten uitgewerkt. Hiervoor werden door de leerlingen onder andere enquetes uitgevoerd.

Een ander kernelement van het project is dat leerlingen het proces online documenteren. In het geval van de Wumkesskoalle is de opgeleverde website hier te vinden. Met tekst, foto’s en video’s is elke sessie vastgelegd.

Vanochtend vond de laatste van de zes sessies plaats. Als afsluiting werden presentaties gegeven aan ouders en collega’s van Bibliotheken Mar en Fean. Met deze Friese bibliotheekpartner werkten we tijdens de sessies nauw samen, in het bijzonder met bibliothecaris Djûke Elzinga.

Hieronder enkele foto’s van de projecten zoals ze vanochtend werden gepresenteerd.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Save the date voor het grootste maakfestival van Nederland!

Posted by on 13:11 in Nieuws | 0 comments

Save the date voor het grootste maakfestival van Nederland!

Schrijf het maar vast in je agenda: MakerEducation.nl (waarvan FryskLab consortiumpartner is) & Maker Faire Eindhoven presenteren van 28 t/m 30 september het beste uit de maakindustrie en het maakonderwijs: van doe-het-zelf-uitvindingen tot nieuwe technologie en van beginnend maker tot professional. Iedereen die wil leren door te maken is welkom.

Het festival wordt op vrijdag 28 september afgetrapt met de eerste Nederlandse Fablearn-conferentie voor en door het onderwijs. Speciaal voor leraren, bibliotheekprofessionals, bestuurders, makers en wetenschappers.

Bezoek de nieuwe website van MakerEducation.nl voor meer informatie.

Samen met FabLab Factory bij het KNVI Congres 2017 ‘Informatie is m8’

Posted by on 13:51 in Nieuws | 0 comments

Samen met FabLab Factory bij het KNVI Congres 2017 ‘Informatie is m8’

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.86″ background_layout=”light”]

Gisteren waren we weer van de partij bij het jaarcongres van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI). Ditmaal echter voor het eerst zonder bus, maar met het Mobile Miniature Make-Lab én onze Vlaamse partner FabLab Factory.

Met de laatste werken we momenteel aan FabLib (Fabrication Library). Door ons eigen aanbod Fab the Library! te combineren met dat van FabLab Factory bieden we straks een compleet pakket (van strategie en visie tot scholing, materialen en ondersteuning) om bibliotheken een makerspace te helpen realiseren.

Binnenkort volgen details over FabLib!

[/et_pb_text][et_pb_gallery _builder_version=”3.0.86″ show_title_and_caption=”on” show_pagination=”on” gallery_ids=”3903,3898,3899,3900,3901,3897,3902,3895″ fullwidth=”on” orientation=”landscape” hover_overlay_color=”rgba(255,255,255,0.9)” background_layout=”light” pagination_font_size_tablet=”51″ pagination_line_height_tablet=”2″ /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]