het mobiele bibliotheeklab

FryskLab voor het eerst in actie tijdens de Uitmarkt in Leeuwarden. Speciale attractie: de IckerSticker! #lwd2018

Posted by on aug 27, 2013

FryskLab voor het eerst in actie tijdens de Uitmarkt in Leeuwarden. Speciale attractie: de IckerSticker! #lwd2018

Op 1 september is Frysklab, het mobiele FabLab (Fabrication Laboratory) van Fryslân, voor het eerst in actie tijdens de Uitmarkt in Leeuwarden. FryskLab is een initiatief van Bibliotheekservice Fryslân en is bedoeld om kinderen en jongeren een leuke en inspirerende manier kennis te laten maken met nieuwe technische mogelijkheden. Kennis die ze nodig hebben om zich in een snel veranderende wereld te manifesteren.

“De ontwikkeling van FryskLab is nog steeds in volle gang, maar we wilden hier per sé staan. In het afgelopen half jaar zijn er namelijk zoveel enthousiaste reacties geweest. Partners die mee willen werken, maar ook scholen die FryskLab al willen bestellen. Ook de steun vanuit de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân waren voor ons extra motivatie om FryskLab hier op de UIT-markt al te presenteren. Echt geweldig dat dat is gelukt”, aldus Jeroen de Boer van BSF, projectleider Frysklab.

Foto’s van de activiteiten tijdens de Uitmarkt:
[slickr-flickr id=”83026924@N03″ search=”sets” set=”72157635543589083″ flickr_link=”on” align=”center” thumbnail_size=”thumbnail”]

Wat is FryskLab?
FryskLab is een mobiele high-tech productieplek waar iedereen creatieve ideeÍn en plannen uit kan werken en ook Êcht kan maken, bijvoorbeeld als prototype. FryskLab wil met name kinderen en jongeren op een leuke en inspirerende manier kennis laten maken met nieuwe technische mogelijkheden en zo vaardigheden als creativiteit, ondernemerschap, samenwerking en probleemoplossend vermogen te stimuleren. Speciaal voor het onderwijs worden daarom educatieprogramma´s ontwikkeld waarmee kinderen en jongeren leren hun ideeÍn te vormen, te ontwerpen en ze te maken met bijvoorbeeld een 3d-printer. Dit doen we met workshops als MakeyMakey, LittleBits, Doodle3D en Scratch.

Over FryskLab
Kinderen en jongeren groeien op in maatschappij waar media en technologie een belangrijke rol spelen. Met de techniek van tegenwoordig is het voor iedereen mogelijk ideeĂŤn te bedenken, te ontwerpen en te maken. Alleen heeft niet iedereen de toegang tot de kennis, materialen en apparatuur die daarvoor nodig zijn. FryskLab brengt hier verandering in! Waarom mobiel? Omdat we zoveel mogelijk mensen in Fryslan willen bereiken en een tot FabLab omgebouwde bibliobus hiervoor uitermate geschikt is.

Nieuwe invulling bibliotheekwerk
BSF is gestart met het project FryskLab omdat wij verwachten hiermee een lokale impuls te geven aan een nieuwe invulling van het bibliotheekwerk. Deze past binnen de inmiddels breed geaccepteerde visie van de Library as Platform: bibliotheken moeten gebruikers stimuleren om zelf kennis te maken en te delen. FryskLab is een praktische uitwerking hiervan.

———————————————————————————————

Uitmarkt
Op 1 september van 14.00 tot 18.00 uur staat de bus van FryskLab in De Prinsentuin, locatie De Cirkel. Bezoekers kunnen de hele dag kennismaken met MakeyMakey, LittleBits, Doodle3D en Scratch. Een speciale attractie is IckerSticker, mogelijk gemaakt door LWD2018: “Juich voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 en neem een sticker van je pose, gemaakt met een vinylsnijder, mee naar huis!”

BSF
Bibliotheekservice Fryslân (BSF) is de serviceorganisatie en innovatieve partner van de Friese Bibliotheken. De BSF werkt ook steeds meer voor andere organisaties in bijvoorbeeld de cultuur-, onderwijs-, zorg-, en welzijnssector.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.