het mobiele bibliotheeklab

Heel Holland Maakt! Consortium van onderwijs, bibliotheken, makers en bedrijfsleven één van de drie ontvangers OCW-regeling ‘Makersevenementen in het onderwijs’

Posted by on sep 21, 2017

Heel Holland Maakt! Consortium van onderwijs, bibliotheken, makers en bedrijfsleven één van de drie ontvangers OCW-regeling ‘Makersevenementen in het onderwijs’

We wisten het al iets eerder, maar vandaag werd het officieel bekendgemaakt: samen met een groot aantal partners uit het onderwijs en de Nederlandse makersbeweging mogen we in 2018 invulling geven aan de OCW-regeling Makersevenementen in het onderwijs! Het consortium (zie de partners hieronder) is één van de drie initiatieven die geselecteerd is uit een totaal aantal van 18 indieners.

We zijn hier natuurlijk heel erg blij mee, niet in het minst omdat via ons de maakinitiatieven in Nederlandse bibliotheken ook onderdeel van het aanbod zullen zijn. We gebruiken hiervoor een landelijke Community of Practice die draait om digitale geletterdheid en de toepassing/uitvoering daarvan in bibliotheken.

Het voorstel dat ons consortium indiende gaat om het organiseren van een landelijk maakfestival waarin getoond wordt wat er op het gebied van Maker Education zoal gebeurt in het (in)formele onderwijs, maar waarbij ook heel veel ruimte is om zelf te leren, te maken en geïnspireerd te raken.

“Struinend langs 200 stands zie je een selectie van de beste, leukste en gekste creaties van makers uit alle regio’s van het land. Van robots tot interactieve kleding, van lichtgevende installaties tot duurzame uitvindingen, van bizarre en ietwat controversiële biotech experimenten tot DIY satellieten. Al pratend met de makers van deze bonte verzameling raak je zelf ook besmet met het maakvirus.

Even de weg kwijt? Geen probleem. Kinderen leiden mensen rond over het terrein. En laten aan de hand van de verschillende vooraf uitgestippelde thematische routes zien wat de mogelijkheden zijn.

Tijdens een keynote hoor je over de meest recente onderzoeksresultaten op het gebied van maker education in Denemarken en Amerika. En in een presentatie-carrousel wordt een low-cost DIY machine voor het recyclen en 3d printen van plastic getoond. Het debat over didactiek, georganiseerd door een hogeschool, geeft inspiratie maar levert ook een boel discussie op. Het pop-up klaslokaal van de toekomst is echt een voorbeeld van hoe het op school zou kunnen zijn. En het spel waarin je moet navigeren in een soort doolhof van laserstralen doet je weer even kind zijn.         

Tijdens een workshop leer je over elektronische circuitjes, zelf te solderen en programmeren microcontrollers en 2d vormgeven en laser cutten en wissel je ervaringen uit over het toepassen van deze technieken in het onderwijs met collega’s en ervaringsdeskundigen.

In de trein terug naar huis bekijk je je eigen maaksel van de dag nog maar eens en realiseer je je dat je niet alleen veel geleerd hebt, maar nog veel meer te leren hebt. Een ding weet je zeker: jij stapt morgen naar de directeur van de school om de lobby voor een makerspace in gang te zetten.”

De partners (en los daarvan ook heel veel ondersteunende organisaties), met als penvoerder Stichting Waag Society, zijn:
Fabklas
Bibliotheekservice Fryslân/Frysklab
Stichting Fablab Benelux
Hogeschool Arnhem Nijmegen
Maker Festival Twente
Amsterdam Maker Festival
Eindhoven Maker Faire
Future Flux Festival
Ultimaker
Klooikoffers
Waag Society

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.