het mobiele bibliotheeklab

Mediawijzermakers!: combinatie van mediawijsheid, de makersbeweging en het Fries

Posted by on nov 26, 2015

Mediawijzermakers!: combinatie van mediawijsheid, de makersbeweging en het Fries

In de maand december starten we met de Friese bibliotheken een project waarbij we mediawijsheid, de makersbeweging en de Friese taal bij elkaar brengen: Mediawijzermakers!. Hiermee willen we bereiken dat mediacoaches zélf hun mediawijsheidsaanbod kunnen maken. Het vastleggen van deze vaardigheden gebeurt zowel in het Fries als het Nederlands.

Tijdens de sessies die we bij de Friese bibliotheken organiseren gebruiken we het concept van de Mozilla Maker Parties: informele bijeenkomsten waarbij deelnemers samen aan slag gaan met digitale tools. Denk daarbij aan Raspberry Pi, Arduino, Quirkbot, Library Box en de inzet van de softwaretoolkit Mozilla Webmaker.Tijdens Internet Librarian 2015 verzorgden we samen met Ake Nygren, Rasmus Vestergaard en Louise Overgaand succesvol zo’n sessie voor een groep internationale collega’s: Making Room for Playing, Creating and Learning in your Library.

Zowel voor Mediawijzermakers als de Internet Librarian-workshop gebruikten we de prachtige Maker Boxes van Ake Nygren, die bouwen op de digitale geletterdheidfilosofie van Doug Belshaw, onder andere verantwoordelijk voor Mozilla’s Web Literacy Map. Graag wijs ik jullie op zijn boek The Essential Elements of Digital LiteraciesOnderstaande TED Talk fungeert als een uitstekende introductie op zijn uiterst leesbare boek. Warm aanbevolen voor mediacoaches, bibliothecarissen en informatieprofessionals.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.