het mobiele bibliotheeklab

Linked Open Data Kennisbank

Samen met projectpartners Metamatter en Hogeschool Rotterdam ontwikkelen wij een FryskLab Linked Open Data Kennisbank. Doel van het project is deze na de pilot beschikbaar te stellen aan het FabLabnetwerk.

Het project wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting PICA.

Over de achtergronden van FryskLab Linked Open Data Kennisbank:

Informationspace

Beschikbare technologie wordt steeds beter geschikt om op kleine schaal individuele en/of geavanceerde problemen op te lossen. Het is daarom noodzakelijk om over kennis te beschikken hoe de technologie te hanteren en hoe die toe te passen in speci!eke situaties. Kennis is hiermee een wezenlijk onderdeel van technologie en komt in vele vormen. Zo wordt kennis vastgelegd in handleidingen van apparaten, in de vorm van werkinstructies of middels advies van een medegebruiker, etc. Uitwisseling van kennis is inherent aan een FabLab: het gebruiken van nieuwe technologie, het uitwerken van eigen ideeën, of het oplossen van problemen levert ervaring en inzicht op die gedeeld kan worden. Het is zaak de kennis die in een FabLab wordt gebruikt en ontwikkeld gestructureerd vast te leggen. Zo ontstaat een bron van relevante informatie die herbruikbaar is in elk FabLab en groeit door het gebruik in elk FabLab.

Een FabLab als ‘makerspace’ is onlosmakelijk verbonden aan een FabLab als ‘informationspace’: een ruimte waarin data een context krijgt.

FabLab zelf is een product van de technologische ontwikkelingen in de samenleving. Ontwikkelingen die in grote mate worden veroorzaakt door de mogelijkheden van informatie- en datauitwisseling via het internet. Het web is een bron van informatie, een medium om berichten uit te wisselen, of een plaats om samen te werken met anderen. In dat opzicht kan je spreken over het concept van gedistribueerde maaktechnologie, waarbij de kennis die is opgedaan in het maken in een FabLab zijn weg op het internet vindt, waarmee er weer bits in plaats van atoms worden verstuurd. In feite is daarmee de cirkel rond.

Samen met de opkomst van generieke en op kleine schaal toepasbare fabricagetechnologiën zoals 3D-printen of lasersnijden ontstaan mogelijkheden om lokaal te produceren met globale kennis. Het netwerk van FabLabs stelt dergelijke technologie beschikbaar en maakt het mogelijk om, met behulp van online beschikbare kennis en de beschikbaarheid van apparatuur, elk briljant idee realiseerbaar te maken. In een FabLab is informatie over de mogelijkheden van productie daarom van essentieel belang.

Een kennisbank voor FryskLab is idealiter een kennisbank voor elk FabLab. Noodzakelijk daarvoor is dat de elementaire opzet van datamodellering generiek is en aansluit bij gangbare standaarden. Tevens dient er een platform te zijn om samen te werken aan de ontwikkeling van data en modellering ervan. De ontwikkeling van een FryskLabkennisbank dient daarom als een prototype dat herbruikbaar is in andere FabLabs.

 

De projectpagina vindt u hier: FryskLab FabLab Knowledgebase.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Maar Jeroen, wat doen jullie nu allemaal met FryskLab? | Rafelranden - […] waarmee we nu allemaal bezig zijn binnen het project FryskLab. Ik vertelde hem namelijk over ons linked open data-project…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.