het mobiele bibliotheeklab

De 8ste Dag (educatief aanbod Leeuwarden Fryslân 2018)

We voeren dit project uit in samenwerking met De 8ste Dag, een officieel onderdeel van Leeuwarden Fryslân 2018.

• Duur: drie sessies van 3 uren.
• Max. aantal deelnemers per groep: 30
• Leeftijden: 9-21+, groep 7 en 8 PO, VO en (V)MBO)
• 4 docenten
• Kosten: € 1.500,–

Op 08.07.18 is de binnenstad van Leeuwarden het decor voor een enorme ‘menselijke’ ketting. Duizenden mensen maken via dans, sport, geluid, bouwwerken en performances verbinding en zetten elkaar in beweging. Zo ontstaat een eindeloze kettingreactie. Een soort van Domino Day maar dan anders… En scholen kunnen eraan meewerken!

Een klas (maximaal 30 leerlingen) bedenkt in groepjes een aantal ideeën voor onderdelen van de ketting. De leerlingen doen daarbij wat ze het beste kunnen, of wat het beste in de groepsrol past. De ideeën worden als prototype op schaal gerealiseerd, maar andere leerlingen verzamelen bijvoorbeeld verhalen of andere informatie over hun idee en/of de achtergronden ervan. Deze worden op video, audio of schrift vastgelegd en kunnen ook een rol krijgen in het schaalmodel.

Aldus een leerkracht van een school waar we het project dit voorjaar al uitvoerden:

“De meeste kinderen waren ontzettend enthousiast en gemotiveerd bezig. Wat waren ze creatief zeg! En actief. Prachtig om te zien. Ik vond het heerlijk om de kids zo aan het werk te zien. “Juf….dit is zoooo leuk” heb ik meerdere malen gehoord. Word ik erg blij van!!”.

Vaardigheden:
21ste century skills: Creatief denken, Probleem oplossen, ICT basisvaardigheden, Samenwerken

Technieken:
2d, 3d, maken, programmeren, elektronica

De 8ste Dag in uitvoering bij de Leeuwarder Schoolvereniging, april 2017: