het mobiele bibliotheeklab

Goldbergmachine

Rube Goldberg Machine CH2018
Co-productie Marten Winters & FryskLab

In het kader van Leeuwarden/ Fryslan 2018 vervaardigt kunstenaar Marten Winters een bijzondere versie van de Rube Goldberg Machine, één levensgrote verzameling kettingreacties door de hele stad en provincie. 

Naast fysieke bouwsels kan het hierbij echter ook gaan om dans, muziek of theater. Essentieel is dat de ‘machine’ alleen werkt als de schakels verbinding met elkaar maken en elkaar in beweging brengen. Daarom is goed samenwerken heel erg belangrijk.

In de workshops die in samenwerking met FryskLab worden gegeven gaan we een miniatuurmachine maken en vragen we kinderen om dingen te bedenken die in het echt onmogelijk zijn, maar wél in het klein kunnen. Bijvoorbeeld een omvallende Oldehove of Ús Mem die koorddansend over de stad loopt, het kan niet gek genoeg. De ontwerpen worden vervolgens in de bus van FryskLab uitgevoerd met behulp van 3D printing, lasersnijder of elektronica.

Alle ‘bouwsels’ van de scholen bij elkaar gaan in 2018 onderdeel uitmaken van de totale kettingreactie, wordt het de grootste Goldbergmachine ooit gemaakt?

Een impressie van workshops bij FryskLab: