het mobiele bibliotheeklab

LED Challenge voor MKE studenten ROC Friese Poort Drachten

Posted by on nov 16, 2016

LED Challenge voor MKE studenten ROC Friese Poort Drachten

‘Jullie gaan vandaag aan de slag met een praktijkvraag van het bedrijf LED factory uit Leeuwarden. Met deze woorden verwelkomde Roeland Westra, projectleider Centrum Duurzaam, afgelopen maandagochtend 14 november zo’n 80 eerstejaars studenten Middenkader Engineering uit Drachten. ‘We noemen dit een Challenge. De eerste stap naar levensecht beroepsonderwijs’. De Challenge is een initiatief van Centrum Duurzaam in samenwerking met Frysklab.

LED Challenge
Kantooromgevingen en werkplekken veranderen. Er zijn vele soorten systeemplafonds. Maar er zijn geen flexibele systeemplafonds. ‘Ontwerp een nieuw LED armatuur om in / aan / op / onder een systeemplafond te plaatsen’, zo daagt Trudie Timmerman, ondernemer LED Factory, de MKE studenten uit. ‘Zorg voor gemakkelijke vervanging, modulaire opbouw en minder installatie. En houd rekening met koeling, lichtkleur, lichtoutput en design’.

challengeledfactory4 challengeledfactory3 challengeledfactory2

Levensecht onderwijs
‘Onze studenten gaan met deze Challenge de uitdaging aan met het bedrijfsleven. We willen onze studenten met dit project ook ondernemerschap bijbrengen’, licht Oscar Admiraal, docent ROC Friese Poort, de keuze voor de Challenge toe. De eerste stap van de Challenge is het inleven in de vraag van LED factory. Wat zoekt LED factory en wat zijn de randvoorwaarden. ‘We gebruiken daarvoor het principe van Design Thinking’, verduidelijkt Albertus Douwes van Frysklab. ‘Uiteindelijk pitcht elke groep studenten het idee in de vorm van een prototype. De studenten gebruiken het businessmodel CANVAS als voorbereiding op de pitch. En dat allemaal binnen 4 werkuren’. De komende 10 weken gaan de studenten bij ROC Friese Poort in Drachten verder met het uitwerken van het idee tot een concept. ‘Daarna maken we de ideeën die haalbaar zijn’, vult Trudie Timmerman aan.

Nieuwe inzichten
‘Ik heb als ondernemer nieuwe inzichten gekregen. Het is zeer motiverend om met deze studenten te werken. Ze zijn ontzettend gemotiveerd. Ik ben blij dat er nog zoveel jongeren zijn die met plezier met hun handen werken. Een positieve flow. Ik heb allemaal nieuwe ideeën gekregen’, zegt Trudie Timmerman na afloop van de Challenge enthousiast. ‘Het inspireert mij om verder te gaan’ is een van de reacties van de MKE studenten uit Drachten.

 

Dit bericht verscheen in oorspronkelijke vorm op de website van Centrum Duurzaam.

1 Comment

  1. Mooi om te zien hoe de studenten van het ROC met belangrijke vraagstukken aan de slag gaan. In de praktijk, waar het uiteindelijk om draait. Ik denk dat ROC een belangrijke, vaak onderschatte rol, spelen tussen praktijk en theorie.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.