het mobiele bibliotheeklab

Maakonderwijs wint IPON Stimulerings Award 2016!

Posted by on feb 4, 2016

Tijdens het jaarlijkse onderwijs- en ICT-evenement IPON in Utrecht werd de Stimulerings Award 2016 toegekend aan Maker Education in Nederland. Als boegbeeld van deze grassroots maakonderwijsbeweging nam Per-Ivar Kloen, docent bij De Populier in Den Haag, de prijs in ontvangst. Deze stimuleringsaward wordt toegekend aan personen en bedrijven, die zich richten op het onderwijs, en zich door innovatie, kwaliteit en originaliteit onderscheiden.

Gedeelde prijs
Ondanks dat er nog geen formele instantie, club of stichting is voor maakonderwijs, hebben inmiddels al vele scholen kennisgemaakt met het principe maker education. De IPON award jury reikt daarom de award uit aan ‘maker education in Nederland’ en wil daarmee de vele enthousiaste mensen achter dit initiatief aanmoedigen.

Het is een prijs voor iedereen in Nederland die met maakonderwijs bezig is: van leraren en Fablabs tot hele schoolgemeenschappen“, vertelt Karien Vermeulen, Waag Society’s hoofd Creative Learning Lab.

Uit het juryrapport:

“Juist omdat er nog geen formele instantie/vereniging/club of stichting is, maar toch heel veel scholen kennisgemaakt hebben met het principe “Maker education” wil de jury van de IPON Awards dit jaar de Stimulerings award uitreiken aan Maker Education in Nederland en daarmee aan de vele enthousiaste mensen daarachter. Het gaat hier niet om welke personen de AWARD ontvangen maar wat ze er samen van MAKEN!”

Gewonnen! v.l.n.r: Jeroen de Boer, Per-Ivar Kloen, Karien Vermeulen, Mariska Hamelink

Gewonnen! v.l.n.r: Jeroen de Boer, Per-Ivar Kloen, Karien Vermeulen, Mariska Hamelink

Maakonderwijs: leren (door te) maken
In de afgelopen jaren zijn allerlei moderne technologieën goedkoop en makkelijker beschikbaar geworden. Denk daarbij aan 3D-printers en elektronica, waarmee kinderen, zowel jongens als meisjes, op een laagdrempelige manier kunnen ontwerpen én maken. Door de verbinding tussen creativiteit en technologie kunnen kinderen zich beter ontwikkelen: kennis wordt meteen toegepast en ingezet voor het maken van dingen die ze leuk vinden.

Lancering Platform Maker Education
Op 11 februari 2016 wordt in De Balie in Amsterdam een avond georganiseerd over maakonderwijs in Nederland. Deze avond wordt ook de website van het Platform Maker Education gelanceerd, waarop het mogelijk wordt vouchers aan te vragen om met de klas gebruik te maken van een Fablab of maker space in Nederland.

Sprekers zijn onder andere Rolf Hut (wetenschapper aan de TU Delft en schrijver over techniek in de Volkskrant) en (maken met) Astrid Poot (hoofd jeugd/familie projecten en creatief/strateeg bij Fonk YEAH!) Kaarten voor het evenement vind je hier.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.