het mobiele bibliotheeklab

MediawijzerMakers! brengt digitale geletterdheid in de Friese bibliotheken

Posted by on dec 23, 2015

MediawijzerMakers! brengt digitale geletterdheid in de Friese bibliotheken

Afgelopen maand startten we een nieuw project: MediawijzerMakers!. Hiermee willen we bibliotheekprofessionals en mediacoaches in aanraking brengen met nieuwe technologie, gekoppeld aan maakonderwijs. De aanleiding hiervoor is een onderzoek van de Radboud Universiteit (in opdracht van Stichting Mediawijzer.net) onder mediacoaches in het VO en MBO. Uit dat onderzoek kwam onder andere naar voren dat mediacoaches/docenten veel moeite hebben om aan scholieren uit te leggen hoe media gemaakt zijn.

Dat gegeven bracht ons ertoe juist de verworvenheid uit het maakonderwijs (leren door te doen en te maken) een prominente plek te geven. Hiervoor kozen we de specifieke vorm van de Maker Boxes zoals ontwikkeld door Åke Nygren (bibliotheek van Stockholm). Het fenomeen van een maker box an sich is niet nieuw, maar de koppeling die Nygren legt met het digitale geletterdheid-framework van Doug Belshaw is dat wel. Hiermee is het namelijk uitstekend te combineren met ons uitgangspunt professionals zélf te laten onderzoeken en ontdekken, maar altijd vanuit hun professie.

De zelfwerkzaamheid gaven we vorm door het organiseren van zogenaamde Maker Parties, een principe van de Mozilla Foundation. Hun softwaretools maken namelijk deel uit van het Maker Boxes-aanbod, naast hardware als Library Box, de 3D-print pen, Raspberry Pi, Quirkbots en heel veel meer. Binnen de Maker Party, die een dagdeel in beslag neemt, ontdekken deelnemers spelenderwijs hoe de technologie werkt, maar wordt ook gereflecteerd op de rol ervan op het eigen werk. Dat laatste is vanzelfsprekend het allerbelangrijkst. De Maker Boxes gaan daarom ook niet over de technologie zelf, maar over de onderliggende digitale geletterdheidcompetenties zoals beschreven door Belshaw in zijn boek The Essential Elements of Digital Literacies.

De reacties van de deelnemers waren grotendeels erg positief. Bij een aantal deelnemende bibliotheken zijn we al uitgenodigd voor een vervolgsessie. En samen met FabLab Zeeland rollen we het concept verder uit in Nederland, een resultaat van het winnen van de Aanmoedigingsprijs van Mediawijzer.net.

Ook interesse? Neem dan contact met ons op!

[slickr-flickr id=”83026924@N03″ tag=”mediawijzermakers”]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.