het mobiele bibliotheeklab

Succesvol middagprogramma van de Nacht van de Filosofie

Posted by on apr 14, 2014

Succesvol middagprogramma van de Nacht van de Filosofie

FryskLabnvdff06Op zaterdag 12 april stonden we op uitnodiging van Bibliotheken Midden Fryslân bij het middagprogramma van de Nacht van de Filosofie. In de studiezaal van Tresoar mochten de kids aan de slag met het thema “Maak je eigen wereld”.

Een mooi moment om de  het lespakket “Mens en technologie” uit te proberen. Aan de hand van een filmpje werd er met Marleen Andela nagedacht over de invloed van technologie op de mens. Na zowel de positieve als negatieve invloeden op een rijtje te hebben gezet was het tijd voor de opdracht. De opdracht van vandaag was om een technologisch idee te ontwikkelen. Met behulp van Makey Makey moest hier invulling aan worden gegeven.

De kids vonden de bibliotheek Tresoar wel heel interessant maar een beetje saai voor kinderen. Hiervoor verzonnen we een oplossing: Aan Kootstra ging met een groepje aan kinderen aan de slag. Voor de bibliotheken werd een verrassende interactieve boekenkast bedacht. De boeken in de kast werden voorzien van spraaktechnologie. Op het moment dat je het boek aanraakt begint het boek te spreken. In deze pilotopstelling vertelt het boek zelf waar over gaat.

Nu moest het idee verder uitgewerkt worden in een werkend prototype. We deden dit met Makey Makey en Scratch. Eerst werd er een geluidsopnamen gemaakt met behulp van de computer. Daarna is in Scratch het geluidsfragment geprogrammeerd om dit vervolgens met Makey Makey het fragment te laten afspelen. Hierna werd het idee en de uitwerking aan de andere groepjes gedemonstreerd.

Bertus Douwes demonstreerde onder grote belangstelling nog het 3d printen en het werken met de 3doodler pen.

Zowel de kids, hun ouders en het team FryskLab kunnen terug kijken op een geslaagde middag!

Foto’s zijn HIER te bekijken.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.