het mobiele bibliotheeklab

Frysklab heeft de officiële status van FabLab [persbericht]

Posted by on dec 18, 2013

Frysklab heeft de officiële status van FabLab [persbericht]

Het eerste FabLab in Fryslân is een feit. FryskLab heeft per 18 december 2013 de officiële status van FabLab gekregen van Stichting FabLab Benelux. Ook is FryskLab hiermee het eerste officiële FabLab in Europa gestart door de Bibliotheek. FryskLab is een initiatief van Bibliotheekservice Fryslân (BSF) en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leeuwarden en provincie Fryslân. Met FryskLab onderzoekt BSF gedurende een pilot van drie jaar hoe de inzet van een mobiel FabLab bijdraagt aan de creatieve, technische en ondernemende vaardigheden van kinderen en jongeren.

Ella Hueting, bestuursvoorzitter stichting FabLab Benelux:

Frysklab mag zich met recht een FabLab noemen. Ze neemt een unieke positie in binnen Nederland door de verbinding met de Bibliotheek. FryskLab is een fantastisch voorbeeld voor de toekomst van de Bibliotheekfunctie in Nederland én daarbuiten!’

Het FabLab concept is bedacht door Neil Gershenfeld, directeur van het Centre of Bits and Atoms (CBA) aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Een FabLab is een werkplaats die is ingericht met computergestuurde gereedschappen, waarmee men eenvoudig bijvoorbeeld een prototype kan maken. Het FabLab is ontwikkeld vanuit de gedachte dat het met een paar eenvoudige machines mogelijk is om vrijwel alles te maken. Essentieel in dit concept is dat het lab vrij en open toegankelijk is voor iedereen en opgedane kennis en vaardigheden worden gedeeld en beschikbaar worden gesteld.

FryskLab

Voor FryskLab is een traditionele bibliobus omgebouwd naar een mobiel FabLab dat inzetbaar is in de hele provincie (en daarbuiten). FryskLab is bedoeld om mensen en met name kinderen en jongeren te stimuleren hun ideeën te vertalen in nieuwe producten en om kennis en ontwerpen met elkaar te delen. De focus van FryskLab ligt op het basis- en voortgezet onderwijs. Speciaal voor het onderwijs worden daarom educatieprogramma’s ontwikkeld rondom provinciale thema’s als watertechnologie, duurzame energie en ambachtelijkheid.

FryskLab en de Bibliotheek

Om de samenwerking tussen de Bibliotheek en FabLabs verder inhoud te geven gaat BSF een leergang ‘Fab the Library’ ontwikkelen. Hiervoor heeft zij opdracht gekregen van het Sectorinstituut Openbare Biblotheken (SIOB). Via deze te ontwikkelen leergang worden bibliotheken in Nederland en Vlaanderen in staat gesteld om zelf met een FabLab of elementen daarvan aan de slag te gaan. FryskLab fungeert daarbij als voorbeeldproject.

Internationale aandacht voor FryskLab

Voor FryskLab bestaat inmiddels ook internationale belangstelling. Zo is FryskLab aanwezig geweest bij belangrijke internationale congressen in Londen, Aken en Oostende. Daarnaast is er interesse in het concept vanuit Vlaanderen, Spanje, Denemarken en de Verenigde Staten.

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.