het mobiele bibliotheeklab

FryskLab

FryskLab wint BibliotheekInitiatiefPrijs 2014!
“Dat het lab niet alleen in een lokale behoefte voorziet, is gebleken uit de interesse uit vele andere landen én uit het aanboren van financiële middelen bij diverse fondsen. Niet onvermeld mag blijven dat deze nieuwe rol van de bibliotheek niet bij iedereen op enthousiasme kan rekenen. Desondanks hebben initiatiefnemers en hun werkgever Bibliotheekservice Fryslân doorgezet en iets heel waardevols neergezet voor de provincie en het openbaar bibliotheekwerk.

Daarom gaat de BibliotheekInitiatiefPrijs 2014 van het Victorine van Schaickfonds naar initiatiefnemer Jeroen de Boer en mede-initiatiefnemers Bertus Douwes en Aan Kootstra.”

Lees hier het volledige juryrapport!

 

FryskLab is een initiatief van Bibliotheekservice Fryslân. FryskLab is ondergebracht in een voormalige bibliobus en het eerste officiële bibliotheekFabLab in Europa.

Met FryskLab onderzoekt BSF hoe de inzet van een mobiel FabLab binnen de onderwijssituatie bijdraagt aan de creatieve, technische en ondernemende vaardigheden van kinderen en jongeren. Aan de hand van een project met een looptijd van drie jaar wordt de praktische inzetbaarheid, implementatie en borging van FryskLab onderzocht en beproefd. Het principe van de Library as Platform vormt de basis voor het project. Deze steeds breder gedragen filosofie betreft de on- en offline bibliotheek als facilitator van informatie-uitwisseling en kennisdeling.

FryskLab biedt voor een aantal provinciale uitdagingen een (deel)oplossing:

• het ontwikkelen en behouden van talent
• het doorontwikkelen en herontdekken van nieuwe ambachten
• het stimuleren en aanjagen van ondernemerschap en creativiteit
• het creëren van ontwikkelingskansen voor kinderen
• het terugdringen van armoede onder kinderen
• het terugdringen van de hoge diplomaloze uitstroom van jongeren uit het onderwijs
• een moeizaam functionerende banenmotor

Dit willen wij realiseren door de ontwikkeling van speciaal te ontwikkelen lesaanbod, waarbij wij scholieren laten kennismaken met digitale fabricage gekoppeld aan 21st Century Skills.

Wilt u FryskLab inzetten voor uw school, bedrijf, instelling, of heeft u vragen of opmerkingen? Dan verwijzen wij u graag naar onze contactpagina.

FryskLab is tot stand gekomen dankzij bijdragen van de gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân en Fonds SNS REAAL.

2 Comments

  1. Van harte gefeliciteerd met de prijs! Geweldig!

  2. Proficiat met de prijs! Zeer verdiend!

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.